Eenzaam aan de top: Waarom ook leiders steun nodig hebben.
Als leidinggevende kan je je nogal eenzaam voelen. Systemisch gezien sta je bovenaan de top waar je de eindverantwoordelijkheid draagt. Onderaan bevinden zich tal van medewerkers die elk op hun beurt anders in relatie met jou staan. Deze dynamieken kunnen veel energie van je vragen of het jou wel eens knap lastig maken. Uiteindelijk heb je de boel draaiende te houden en ook dat vraagt jouw aandacht.
Wanneer we leidinggevenden binnen Studio Symbio ondersteunen, merken we hoe gemakkelijk ze zich in hun rol begeven. Vaak zijn ze natuurtalenten! Daartegenover staat dat er maar weinig mensen zijn die voor hen zorgen. De eenzaamheid aan de top kan ervoor zorgen dat er weinig ruimte is om kwetsbaarheid te tonen of om steun te zoeken.
Steun zoeken bij jouw medewerkers is vaak geen zo’n gezond idee
Wanneer je je eenzaam voelt zijn er automatisch mensen waar je je tot aangetrokken voelt om steun bij te vinden. Ook deze mensen hebben van nature uit de neiging om zorg te dragen en steun te bieden. Al is het geen gezond idee om systematisch steun te zoeken bij één van je medewerkers. Enkele zaken die dit verduidelijken:
- Rolverwarring: Wanneer je als leidinggevende steun zoekt bij ‘ondergeschikten’ kunnen de grenzen tussen de rollen vervagen: ben je nu een vriend? Ben je collega?
- Afhankelijkheid: . Teamleden kunnen zich verplicht voelen om de leidinggevende te ondersteunen, zelfs als dat hun eigen welzijn of prestaties schaadt. Dit kan leiden tot gevoelens van ongemak of ontevredenheid binnen het team, omdat zij zich verantwoordelijk kunnen voelen voor de emotionele of mentale staat van hun leidinggevende.
- Veld van onzekerheid: Een medewerker heeft eigen taken, verantwoordelijkheden en uitdagingen. Steun bieden aan de leidinggevende kan voor een extra belasting zorgen en hen het gevoel geven weinig op stabiliteit te kunnen rekenen van de leidinggevende. Gevoelens van onzekerheid en stress halen hier dan de bovenhand.
- Verminderde openheid van teamleden: Medewerkers kunnen zich geremd voelen om open te zijn, uit angst om hun leidinggevende nog meer te belasten, of ze kunnen twijfelen aan het vermogen van de leider om hen te ondersteunen.
Ook leidinggevenden hebben behoefte aan een vangnet
Terwijl leiders vaak de steunpilaren zijn voor hun teams, missen zij zelf regelmatig een vangnet. Het vergt moed om niet alleen kracht te tonen, maar ook om begeleiding en reflectie te zoeken – iets wat onmisbaar is om duurzaam en authentiek leiderschap te kunnen behouden. Wanneer je steun ontvangt als leidinggevende werk je automatisch aan jou:
- Stressmanagement: Gerichte ondersteuning is effectief voor jouw stressniveau, slapeloosheid of piekergedrag.
- Gevoel van gedragenheid: Het gevoel dat je er in je rol niet alleen voor staat, maar dat je je twijfels en kwetsbaarheden kan delen met iemand die met jou meedenkt en richting geeft.
- Mentaal en emotioneel welzijn: leiderschap kan emotioneel uitputtend zijn. Het nemen van lastige beslissingen, het omgaan met conflicten en het bewegen door complexe situaties. Ondersteuning bewaakt en voorkomt burn-out zodat leiders veerkrachtig blijven.
- Persoonlijke ontwikkeling: Leiderschap is een continu leerproces. Steun van coaches helpen jou verder te ontwikkelen, zowel professioneel als persoonlijk. Dit bevordert groei, zelfbewustzijn en verbeterde vaardigheden in leiderschap.
- Balans tussen werk en privé: De druk van leiderschap kan het moeilijk maken om een gezonde balans te behouden tussen werk en privé. Steun kan helpen om grenzen te stellen, tijd voor jezelf te nemen en ervoor te zorgen dat je nog geniet van jouw persoonlijke leven.
- Effectief leiderschap: Leiders die steun ontvangen, zijn beter in staat om empathisch en bewust leiding te geven. Ze zijn meer in staat om relaties op te bouwen (én te behouden), medewerkers te motiveren en veerkrachtig te blijven in moeilijke tijden. Dit leidt uiteindelijk tot effectiever leiderschap en betere resultaten voor de hele organisatie.
Op zoek naar back-up?
Ben je ook op zoek naar sterk leiderschap en wens je meer voor jezelf te zorgen? In onze begeleiding helpen we leidinggevenden om niet alleen hun vaardigheden te versterken, maar ook hun persoonlijke balans te vinden. Want ook aan de top mag je om hulp vragen.
Workshops
Leer hoe onbewuste emoties en gedachten jouw lichaam beïnvloeden en ontdek strategieën om mentaal en fysiek sterker te worden.
19 december om 19.15 uur
Ontdek de kracht van yoga en ervaar hoe deze eeuwenoude praktijk lichaam, geest en ziel in harmonie brengt.
Elke dinsdag tussen 18.30 en 19.45 uur.