057 37 85 06
Home / Blog / Generatie op generatie: Ontdek en doorbreek verborgen trauma’s
Gezinsbegeleiding & opvoedingsondersteuning

Generatie op generatie: Ontdek en doorbreek verborgen trauma’s

Heb je ooit stilgestaan bij hoe de ervaringen van jouw (voor)ouders invloed hebben op de manier hoe jij in het leven staat en hoe je jouw kinderen opvoedt? Het idee dat trauma niet alleen persoonlijk is, maar ook doorgegeven wordt van de ene generatie op de andere, is zowel overweldigend als hoopvol. De kennis die zich hieromtrent aandient, biedt ons nieuwe kansen de cycli te doorbreken en stelt ons in staat elke dag nieuwe keuzes te maken. 


Intergenerationeel trauma

Intergenerationeel trauma, wat ik ook wel ‘doorgeef-trauma’ durf noemen, verwijst naar de manier waarop voorgedane gebeurtenissen invloed kunnen hebben van de ene generatie op de andere. 

Doorgeef-trauma is sluipend en subtiel. We denken aan: angst, gevoel van minderwaardigheid, vijandigheid, negatief denken, onmacht, (subtiel) misbruik, oordeel of verwijt t.a.v. bepaalde groepen/figuren, familiegeheimen, gevoel van schaarste, etc.  

Het manifesteert zich in de vorm van overtuigingen, gedragingen, en emotionele reacties die je van je ouders hebt geleerd, gezien of overgenomen en nu, bewust of onbewust, aan je eigen netwerk doorgeeft.

De impact van jouw verleden op het heden

Onze (voor)ouders leven voort in ons, niet alleen in onze genen, maar ook in de manier waarop we naar de wereld kijken en hoe we ermee omgaan. De angsten en dromen van onze ouders en grootouders, hun successen en hun mislukkingen, hebben allemaal een stempel gedrukt op wie we zijn. 

De manier van hoe je reageert in spannende situaties op je werk of in je thuissituatie is gekleurd vanuit de ervaringen van jouw voorouders. Stel je voor dat jouw grootouders oorlog, armoede, of andere vormen van ernstig trauma hebben meegemaakt. Zelfs als zij hier nooit openlijk over spraken, kunnen de gevolgen van deze ervaringen in subtiele signalen en gedragingen zijn doorgegeven aan jouw ouders en vervolgens aan jou. Dit kan zich uiten in een grote behoefte aan controle of veiligheid, moeilijkheden met vertrouwen, snelle en verhoogde stressreactie ( 'vecht-of-vlucht' modus).

De kracht van bewustwording

Bewustwording is de eerste stap naar herstel. Het gaat er niet over onze voorouders de schuld te geven. Ze waren ten slotte ook kind van hun tijd. De kans zit eerder in het begrijpen hoe hun ervaringen ons vandaag de dag beïnvloeden. 

Door naar oude wonden te kijken, een proces van zelfreflectie aan te gaan en positieve veranderingen aan te brengen in je dagelijks leven voel je vaak meteen een verschil in dynamiek. 

Door na te denken over je eigen opvoeding en hoe bepaalde gedragingen en overtuigingen je hebben gevormd, kun je beginnen zien wat je mogelijk aan je eigen kinderen doorgeeft. Mensen ervaren dit vaak als een uitdagend proces en bevrijdend proces. Het stelt je in staat om bewuste keuzes te maken over welke waarden en gedragingen je wilt doorgeven en welke niet. 

De Cyclus doorbreken

Even een reality-check: het doorbreken van de trauma-estafette vereist inspanning en toewijding. Hier zijn enkele stappen die je in dit proces ondersteunen:       

  • Zoek naar patronen: Reflecteer op je eigen jeugd en de opvoeding van je ouders. Welke patronen zie je? Zijn er specifieke gedragingen of overtuigingen die van generatie op generatie zijn doorgegeven?
  • Word je bewust van je eigen gedrag: Let op hoe je reageert op stress, conflict en uitdagingen. Zijn jouw reacties gezond en constructief of herhaal je onbewust patronen uit het verleden?
  • Leer en groei: Onderzoek manieren om jezelf te ontwikkelen, zoals therapie, coaching, of zelfhulpboeken. Men zegt wel eens: kennis is macht. 
  • Praat erover: Open communicatie met familie kan verhelderend zijn. Het delen van ervaringen en gevoelens kan helpen om oude wonden te helen en begrip te krijgen voor de manier waarop bepaalde patronen zijn ontstaan. 
  • Wees een actieve deelnemer: Beslis welke waarden en gedragingen je wilt doorgeven aan je kinderen. Maak opnieuw de keuze hoe je tegenover je partner, vrienden of collega's wil staan. Op die manier ben jij zelf regisseur in het creëren van een nieuwe, gezonde cyclus.

Een kans van leren en groeien

Het begrijpen van ‘doorgeef-trauma’ is een kans om bewust te kiezen hoe je je kinderen opvoedt, vrij van de onzichtbare lasten van het verleden. Door je bewust te worden van deze patronen en actief te werken aan het doorbreken ervan, kun je jouw kinderen een groot geschenk geven, namelijk: de vrijheid om hun meest authentieke zelf te zijn, een toekomst waarin ze vrij kunnen leven, liefhebben en dromen. Je bent niet alleen in deze reis. Samen kunnen we de ketens van ‘doorgeef-trauma’ doorbreken en een nieuw hoofdstuk beginnen.Voor onszelf, voor onze kinderen, en voor alle generaties die nog komen gaan. 
Herinner jezelf eraan: verandering begint met jou. En het begint vandaag.

Quincy Timperman

Quincy Timperman is werkzaam in het centrum voor geestelijke gezondheidszorg. 10 jaar begeleidt, ondersteunt en traint ze kinderen, jongeren en hun ouders. Quincy werkt in bijberoep in Studio Symbio als systemisch therapeut en counselor.  Daarnaast biedt ze groepstherapieën en familieopstellingen binnen in Studio Symbio als in de Praktijk Veerkracht in Waregem.

Symbio voor kinderen Symbio voor ouders

Workshops

Kinderyoga voor kinderen van 5 tot 7 jaar (sept/okt)

Kinderyoga is een speelse en avontuurlijke manier voor kinderen om kennis te maken met yoga. Het combineert oefeningen, dans en spel om fysieke gezondheid, concentratie, emotionele regulatie en zelfbewustzijn te bevorderen.

18/09 25/09 02/10 09/10 16/10 Telkens van 13.30 uur tot 14.30 uur


Kinderyoga voor kinderen van 8 tot 10 jaar (sept/okt)

Kinderyoga is een speelse en avontuurlijke manier voor kinderen om kennis te maken met yoga. Het combineert oefeningen, dans en spel om fysieke gezondheid, concentratie, emotionele regulatie en zelfbewustzijn te bevorderen.

18/09 25/09 02/10 09/10 16/10 Telkens van 15 u tot 16 u


Gerelateerde blogberichten

Onze kinderen als onze spiegel
Gezinsbegeleiding & opvoedingsondersteuning
Quincy Timperman

Quincy Timperman

23/05/2024

Onze kinderen als onze spiegel

Heb je ooit stilgestaan bij het idee dat onze kinderen niet alleen onze oogappels zijn, maar ook kleine, wandelende, pratende spiegels? Jawel, je hoort het goed. Ze reflecteren niet alleen onze genen, maar ook ons gedrag, onze emoties, en zelfs hoe het met ons gaat. En dat, lieve ouders, is zowel verbazingwekkend als een beetje beangstigend, nee?

Lees meer
Herken de fases van Burn-out
Stress & Burn-Out
Charlotte Caron

Charlotte Caron

23/05/2024

Herken de fases van Burn-out

Wanneer je lijdt aan een burn-out, reageert je lichaam op een langdurige periode van overspanning. Hoewel elke burn-out anders is en op diverse manieren wordt ervaren, zijn er toch enkele herkenbare fases te onderscheiden. In dit artikel bespreken we de fases die mensen vaak doorlopen tijdens een burn-out, van het begin van uitputting tot het uiteindelijke herstel.

Lees meer
Vertrouwensband in het therapeutisch proces
Angst en depressie Rouw & verlies Psychotherapie
Christine Catry

Christine Catry

03/04/2024

Vertrouwensband in het therapeutisch proces

Ben je op zoek naar een duurzame vertrouwensband binnen een therapeutische relatie? Binnen mijn begeleidingen is dit net de voorwaarde voor een heilzaam proces.

Lees meer
Welke invloed omgeving op ons gemoed heeft.
Stress & Burn-Out Psychotherapie
Charlotte Caron

Charlotte Caron

29/03/2024

Welke invloed omgeving op ons gemoed heeft.

Hoe we steeds meer gevoelig worden voor onze omgeving. Hoe komt het en wat zijn de sleutelprincipes?

Lees meer
We staan in de krant!
Charlotte Caron

Charlotte Caron

24/03/2024

We staan in de krant!

Lees hier het volledige artikel en wat Studio Symbio in zijn mars heeft.

Lees meer
West-Vlamingen…gekend als doeners maar waarom neemt het denken toch vaak de bovenhand tussen de lakens?
Seks- en relatieproblemen
Jolien Wyffels

Jolien Wyffels

04/03/2024

West-Vlamingen…gekend als doeners maar waarom neemt het denken toch vaak de bovenhand tussen de lakens?

Waarom is het voor West-Vlamingen soms moeilijk om het denken achterwege te laten tussen de lakens? Wat maakt dat dit het genieten van seks beïnvloedt? Leer hoe je uit je hoofd kunt stappen en in je lichaam kunt zakken voor een diepere verbinding en meer genot tijdens intieme momenten.

Lees meer
6 hardnekkige West-Vlaamse gezegdes die ons de das om doen. 3 tips om rust en geruststelling te vinden.
Stress & Burn-Out Gezinsbegeleiding & opvoedingsondersteuning Pre-en postnatale ondersteuning Talentmanagement Omgaan met ouder worden Conflicthantering Herstel in familie of thuissituatie
Charlotte Caron

Charlotte Caron

29/02/2024

6 hardnekkige West-Vlaamse gezegdes die ons de das om doen. 3 tips om rust en geruststelling te vinden.

Je herkent ze hoogstwaarschijnlijk wel. Van die gezegdes die je ooit aan de koffietafel van je grootmoeder mocht aanhoren. Sluimeren ze bij jou nog door?

Lees meer
Zwangerschapsverlies, wanneer je de naam van je kindje levendig houdt.
Rouw & verlies

Zwangerschapsverlies, wanneer je de naam van je kindje levendig houdt.

Deze blog is geschreven door Aline Vervaecke, mama van een stilgeboren kindje. Lees hoe je als ouder van een stilgeboren kindje geborgenheid en troost kan vinden.

Lees meer
Sollicitatiebegeleiding
Charlotte Caron

Charlotte Caron

05/12/2023

Exitgesprekken: het goud voor de toekomst van jouw succesvol bedrijf.

Vaak gaat het vertrek van een medewerker gepaard met een verlieservaring. Als bedrijf heb je ten slotte heel wat energie gespendeerd in het opleiden en begeleiden van jouw mensen. Wat we meestal vergeten is dat het vertrek van een medewerker ons heel wat inzichten oplevert. Toch wanneer er voldoende aandacht gaat naar exitgesprekken. Wat maakt dat exitgesprekken jouw toekomstig goud zijn? Je leest het in onze blog:

Lees meer
Sollicitatiebegeleiding
Charlotte Caron

Charlotte Caron

16/11/2023

De realiteit van een carrièreswitch.

Een carrièreswitch kan een verleidelijk pad zijn voor wie op zoek is naar een nieuwe uitdaging of een betere werk-privébalans. De start aan dit avontuur brengt veel onzekerheden en hindernissen met zich mee. Wat deze kunnen zijn lees je hier.

Lees meer