057 37 85 06
Home / Blog / Welke invloed omgeving op ons gemoed heeft.
Stress & Burn-Out Psychotherapie

Welke invloed omgeving op ons gemoed heeft.

Wist je dat onze omgeving een stille, maar krachtige rol speelt in bijna elke beslissing die we maken? Van de mensen met wie we onze tijd doorbrengen tot de plekken die we bezoeken en de informatie die we consumeren, alles om ons heen vormt ons op subtiele wijze. Dit is een fenomeen dat we binnen Studio Symbio steeds vaker opmerken. In het drukke leven van vandaag lijken we echter vaak geen aandacht of energie meer over te hebben voor die omgeving. Het lijkt alsof alles haastig en snel moet. Zo'n haastig leven heeft uiteraard zijn weerslag op onze relaties, kinderen, collega's, huishouden of werk. 

Onze omgeving werkt in op onze gemoedstoestand

Onze omgeving oefent voortdurend invloed uit op onze gedachten, gevoelens en gedragingen. Wat fascinerend is, is dat veel van deze invloeden zich vaak buiten ons bewustzijn bevinden. Laten we eens nadenken over de mensen waarmee we onze tijd doorbrengen. Onze vrienden, familieleden, collega's - ze hebben allemaal hun eigen perspectieven, overtuigingen en gedragingen. Zonder dat we het beseffen, nemen we veel van deze attitudes en gewoonten over. Dit kan variëren van de manier waarop we praten en lachen tot de manier waarop we problemen benaderen en beslissingen nemen. 


Zelfs in de professionele context heeft omgeving een grote invloed.

Onze loopbaanbegeleiders merken een significant verschil in hoe de sollicitant op vandaag hun jobkeuze maakt. Sollicitanten doorlopen vaak meerdere bedrijven of organisaties vooraleer ze een keuze maken. Wat zijn de waarden van de firma? Hoe gaan ze om met zorgen uit de privésfeer? Kan ik intern opleiding volgen? Wat opvalt is dat sollicitanten vooral afhaken bij organisaties waar de tijd precies heeft stil gestaan, waar contacten 'drukkend' overkomen, waar de bedrijfscultuur niet transparant is en waar er weinig ruimte is voor persoonlijke groei en ontwikkeling.  

Hoe komt dat toch? 

We leven op vandaag in een zeer stressvol bestaan, waardoor we gevoeliger zijn geworden voor warrige of negatieve contacten. Het potje lijkt precies vol genoeg te zitten waardoor structuur en orde de basisprincipes zijn geworden om rust in ons hoofd te krijgen. Een nette en georganiseerde omgeving draagt bij tot ons gevoel van kalmte en focus. Iets waar heel wat mensen op zoek naar zijn. 

Anderzijds hebben relaties en hoe we met elkaar omgaan een grote impact op wie we zijn en hoe we ons voelen. Denk ook maar aan hoe geruststellend het is om mensen te ontmoeten die oordeelvrij zijn, die dankbaar zijn, die jou zien en beluisteren of die gewoonweg tijd voor je maken om wie je bent.

Structuur, kalmte en orde zijn "key".

Hoe fantastisch jouw fysieke omgeving ook mag zijn, als iemand chaotisch overkomt of je nauwelijks aanspreekt of van alles vergeten te regelen is voor jou en het uiteindelijk niet geregeld krijgt, maakt dat de andere vaak nerveus of gefrustreerd. 

Voel jij een grote nood om de zaken bij jou iets anders aan te pakken? Wens je graag meer kalmte en orde in je leven? Heb je het gevoel meer te willen of te kunnen loslaten?

Symbio voor volwassenen Symbio voor loopbaan Symbio voor bedrijven Symbio voor kinderen

Workshops

Workshop geprikkeld door prikkels

Ben je vaak overweldigd door de wereld om je heen? Voel je je snel overprikkeld of uitgeput? Dan ben je niet alleen. Voor veel volwassenen kunnen prikkels een uitdaging vormen in het dagelijks leven, of je nu hooggevoelig bent, hoogbegaafd, of worstelt met burn-out of bore-out.

8 juni 2024


Gerelateerde blogberichten

Vertrouwensband in het therapeutisch proces
Angst en depressie Rouw & verlies Psychotherapie
Christine Catry

Christine Catry

03/04/2024

Vertrouwensband in het therapeutisch proces

Ben je op zoek naar een duurzame vertrouwensband binnen een therapeutische relatie? Binnen mijn begeleidingen is dit net de voorwaarde voor een heilzaam proces.

Lees meer
We staan in de krant!
Charlotte Caron

Charlotte Caron

24/03/2024

We staan in de krant!

Lees hier het volledige artikel en wat Studio Symbio in zijn mars heeft.

Lees meer
West-Vlamingen…gekend als doeners maar waarom neemt het denken toch vaak de bovenhand tussen de lakens?
Seks- en relatieproblemen
Jolien Wyffels

Jolien Wyffels

04/03/2024

West-Vlamingen…gekend als doeners maar waarom neemt het denken toch vaak de bovenhand tussen de lakens?

Waarom is het voor West-Vlamingen soms moeilijk om het denken achterwege te laten tussen de lakens? Wat maakt dat dit het genieten van seks beïnvloedt? Leer hoe je uit je hoofd kunt stappen en in je lichaam kunt zakken voor een diepere verbinding en meer genot tijdens intieme momenten.

Lees meer
6 hardnekkige West-Vlaamse gezegdes die ons de das om doen. 3 tips om rust en geruststelling te vinden.
Stress & Burn-Out Gezinsbegeleiding & opvoedingsondersteuning Pre-en postnatale ondersteuning Talentmanagement Omgaan met ouder worden Conflicthantering Herstel in familie of thuissituatie
Charlotte Caron

Charlotte Caron

29/02/2024

6 hardnekkige West-Vlaamse gezegdes die ons de das om doen. 3 tips om rust en geruststelling te vinden.

Je herkent ze hoogstwaarschijnlijk wel. Van die gezegdes die je ooit aan de koffietafel van je grootmoeder mocht aanhoren. Sluimeren ze bij jou nog door?

Lees meer
Zwangerschapsverlies, wanneer je de naam van je kindje levendig houdt.
Rouw & verlies

Zwangerschapsverlies, wanneer je de naam van je kindje levendig houdt.

Deze blog is geschreven door Aline Vervaecke, mama van een stilgeboren kindje. Lees hoe je als ouder van een stilgeboren kindje geborgenheid en troost kan vinden.

Lees meer
Sollicitatiebegeleiding
Charlotte Caron

Charlotte Caron

05/12/2023

Exitgesprekken: het goud voor de toekomst van jouw succesvol bedrijf.

Vaak gaat het vertrek van een medewerker gepaard met een verlieservaring. Als bedrijf heb je ten slotte heel wat energie gespendeerd in het opleiden en begeleiden van jouw mensen. Wat we meestal vergeten is dat het vertrek van een medewerker ons heel wat inzichten oplevert. Toch wanneer er voldoende aandacht gaat naar exitgesprekken. Wat maakt dat exitgesprekken jouw toekomstig goud zijn? Je leest het in onze blog:

Lees meer
Sollicitatiebegeleiding
Charlotte Caron

Charlotte Caron

16/11/2023

De realiteit van een carrièreswitch.

Een carrièreswitch kan een verleidelijk pad zijn voor wie op zoek is naar een nieuwe uitdaging of een betere werk-privébalans. De start aan dit avontuur brengt veel onzekerheden en hindernissen met zich mee. Wat deze kunnen zijn lees je hier.

Lees meer