Herken de fases van Burn-out
Iedereen beleeft zijn burn-out op een andere manier en toch kunnen we enkele herkenbare fases onderscheiden. Een burn-out komt er niet zomaar. Het is een reactie die zowel lichamelijk als geestelijk een diepe wonde nalaat.
De ene persoon stort letterlijk in, de andere voelt een diepe uitputting en kan zichzelf niet meer opladen. Het steeds blijven doorgaan, 'aan staan' en dat met een verhoogd tempo heeft sporten nagelaten. Omringd zijn door een West-Vlaamse maatschappij van volharden en doorgaan, is het pijnlijk toe te geven dat het niet meer gaat. De kleine dingen die je voorheen niet raakten, leiden nu tot irritatie en frustratie. Je hebt moeite om je emoties onder controle te houden en kunt snel geïrriteerd raken door collega's, vrienden of familieleden.
Dat maakt dat je je meer terug trekt van sociale activiteiten en contacten. Je hebt geen energie meer om met anderen om te gaan en wilt liever alleen zijn. Net dit zorgt ervoor dat mensen vaak lijden onder gevoelens van eenzaamheid en isolatie. Mogelijks brengen de volgende fases perspectief:
- Acceptatie: In het begin van een burn-out merken we vaak gevoelens van kwaadheid en wrok t.a.v. het werk en de omgeving. De passie en betrokkenheid die er was maakt plaats voor vragen over de zinvolheid van de job. Na de instorting breekt langzaam het besef door dat je een burn-out hebt en dat je hulp nodig hebt. Je accepteert dat je niet meer op dezelfde manier kunt doorgaan en dat er dingen moeten veranderen. Dit is een belangrijke stap op weg naar herstel.
- Stabilisatie: in deze fase neem je de tijd om na te denken over wat er is gebeurd en hoe het zover heeft kunnen komen. Je reflecteert op je leven, je werk en je prioriteiten en probeert te achterhalen wat je echt belangrijk vindt. Dit kan een pijnlijk proces zijn, maar het is noodzakelijk om verder te kunnen.
- Activatie: Langzaam maar zeker begin je te herstellen van je burn-out. Je neemt de tijd om uit te rusten, te ontspannen en jezelf te verzorgen. Je leert om beter naar je lichaam en geest te luisteren en om grenzen te stellen. Je bouwt nieuwe routines op die beter bij je passen en die je helpen om in balans te blijven.
- Integratie: Na het herstel ga je aan de slag met het doorvoeren van veranderingen in je leven. Je past je werk aan, delegeert taken of zoekt misschien zelfs een nieuwe baan. Je investeert in relaties die je energie geven en laat toxische relaties los. Je creëert een leven dat beter bij je past en dat je voldoening geeft.
Na een burn-out ben je vaak sterker en wijzer
Je hebt geleerd van je ervaringen en bent sterker en wijzer geworden. Je weet nu beter wat je wilt en wat je nodig hebt om gezond en gelukkig te blijven. Je kunt met vertrouwen de toekomst tegemoet zien, wetende dat je de veerkracht hebt om met uitdagingen om te gaan. Een burn-out is een ingrijpende ervaring die veel impact kan hebben op je leven. Door de verschillende fases te herkennen en te erkennen, kun je echter stap voor stap werken aan je herstel. Met de juiste hulp, ondersteuning en zelfzorg is het mogelijk om sterker uit een burn-out te komen en een nieuw, vervullend leven op te bouwen.
Workshops
Leer hoe onbewuste emoties en gedachten jouw lichaam beïnvloeden en ontdek strategieën om mentaal en fysiek sterker te worden.
19 december om 19.15 uur
Ontdek de kracht van yoga en ervaar hoe deze eeuwenoude praktijk lichaam, geest en ziel in harmonie brengt.
Elke dinsdag tussen 18.30 en 19.45 uur.