057 37 85 06
Home / Conflicthantering

Conflicthantering

Ga voor een duurzame oplossing

Conflicten zijn onvermijdelijk in het leven, maar hoe we ermee omgaan kan een wereld van verschil maken. We komen uit een tijd dat we geleerd hebben om conflict of ruzie uit de weg te gaan. Wat maakt dat beide partijen met frustratie blijven zitten en het conflict vaak escaleert of de relatie een einde kent. Zonde toch?

In het begin is alles koek en ei

In de aanvang van relaties bevinden we ons vaak in een periode waarin alles perfect lijkt te zijn. We merken vooral de overeenkomsten tussen ons en anderen op, terwijl de verschillen nog niet zo duidelijk zichtbaar zijn. Naarmate de tijd verstrijkt, komen echter ook de individuele kenmerken naar voren, wat soms tot botsingen kan leiden. Het is niet ongebruikelijk om bij anderen eigenschappen op te merken die ons minder bevallen en waarvan we zouden willen dat ze anders waren. Maar waarom lijkt het alsof de andere partij niet meegaat in onze verwachtingen


Het is een bekend gegeven dat menselijke relaties ingewikkeld zijn. Hoewel het soms verleidelijk kan zijn om het contact definitief te verbreken wanneer er fricties ontstaan, realiseren we ons ook dat we elkaar nodig hebben en dat er veel waarde schuilt in onze banden. Hoe kunnen we dan werken aan het behoud van een duurzame relatie? Is het mogelijk om samen verder te gaan, ondanks de verschillen die naar voren komen?

Voor wie

Koppels


 • Conflicten over financiën, zoals verschillende spaar- of uitgavenpatronen. 
 • Conflicten over communicatieproblemen, zoals gebrek aan begrip of luisteren naar elkaars behoeften.
 • Conflicten over opvoeding van kinderen, zoals verschillende opvattingen over discipline of educatie.
 • Conflict m.b.t. intimiteit of seksrelateerde voorkeuren.

Bedrijven

 • Conflicten tussen collega's over werkverdeling, verantwoordelijkheden, projectprioriteiten, etc. 
 • Conflicten binnen teams over gebrek aan samenwerking, tekortkomingen, etc.
 • Conflicten tussen werkgevers en werknemers over de manier van werken en productiviteit van de organisatie.

Volwassenen

 • Conflicten met familieleden over erfeniskwesties, ouderenzorg of familiefeesten. 
 • Conflicten met buren over geluidsoverlast, eigendomsgrenzen of andere overlast. 
 • Conflicten met andere volwassenen waar er een gemis is aan rechtvaardigheid en duidelijke onenigheid plaatsvinden.

Onze aanpak

Onze aanpak onder volwassenen:

Wij gaan steeds voor een constructieve oplossing. Dat betekent dat we als 3de partij beide verhalen tussen de 2 partijen beluisteren. Vaak komt er een vraag binnen vanuit één partij waardoor we het verhaal al kunnen vormen. Indien de 2de partij nood heeft aan een gesprek apart om zijn/haar kant van het verhaal te schetsen dan rekken we hier ook tijd voor uit. Daarna gaan we als volgt te werk:

 • Via een ronde tafel gesprek gaan we als 3de partij na wat de diepgaande perspectieven, belangen en behoeften zijn van elke partij. Dat doen we door het stellen van gerichte vragen en zicht te krijgen op de situatie.
 • We faciliteren open en respectvolle communicatie tussen alle partijen, waarbij we actief luisteren, helderheid creëren en misverstanden oplossen. We moedigen assertiviteit aan, zodat iedereen vrijuit zijn of haar gevoelens en standpunten kan uiten.
 • We werken samen aan het ontwikkelen van oplossingen die tegemoetkomen aan de behoeften en belangen van alle partijen, met de nadruk op het bereiken van win-win-resultaten. Deze fase omvat het verkennen van verschillende opties, het evalueren van de voor- en nadelen, en het ontwikkelen van een plan voor implementatie en follow-up.
 • Nazorg en follow-up gesprek: Onze betrokkenheid eindigt niet wanneer het conflict is opgelost. We bieden nazorg en follow-up om ervoor te zorgen dat de oplossingen effectief blijven en om eventuele verdere ondersteuning te bieden die nodig is.

Tarieven

Particulieren:

60 euro per uur


Vanuit onze professionele achtergrond kijken wij anders naar jullie situatie. Wat maakt dat we onderhuidse stromingen aan het licht kunnen brengen. 

Het conflict is niet iets van jou alleen. Laten we er samen doorgaan.

Ontdek ons volledig aanbod

Symbio voor ouders Symbio samen Symbio voor bedrijven

Ons team staat voor je klaar

Charlotte Caron

Charlotte Caron

Psychotherapeut i.o.
Cindy Deleye

Cindy Deleye

Kindercoach
Ann Luca

Ann Luca

Bedrijfscoach
Christine Catry

Christine Catry

Psychotherapeut
Jolien Wyffels

Jolien Wyffels

Seks- en relatieconsulent

Recente blogberichten

Alle blogberichten
6 hardnekkige West-Vlaamse gezegdes die ons de das om doen. 3 tips om rust en geruststelling te vinden.
Stress & Burn-Out Gezinsbegeleiding & opvoedingsondersteuning Pre-en postnatale ondersteuning Talentmanagement Omgaan met ouder worden Conflicthantering Herstel in familie of thuissituatie
Charlotte Caron

Charlotte Caron

29/02/2024

6 hardnekkige West-Vlaamse gezegdes die ons de das om doen. 3 tips om rust en geruststelling te vinden.

Je herkent ze hoogstwaarschijnlijk wel. Van die gezegdes die je ooit aan de koffietafel van je grootmoeder mocht aanhoren. Sluimeren ze bij jou nog door?

Lees meer