057 37 85 06
Home / Omgaan met hooggevoeligheid

Omgaan met hooggevoeligheid

Hoogsensitiviteit is een prachtige eigenschap die bij ongeveer 20% van de bevolking voorkomt. Hoewel het begrip hoogsensitief-zijn of ‘ik ben HSP’ tegenwoordig steeds vaker wordt gebruikt, is het belangrijk om echt te begrijpen wat het betekent. Hoogsensitieve mensen ervaren de wereld op een diepere, intensere manier, wat hen unieke talenten en inzichten geeft. 


Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is een -aangeboren- persoonlijkheidsheidskenmerk. Het kenmerkt zich niet als ziekte of stoornis.

Net als de bevinding dat je blauwe ogen hebt hoort deze eigenschap bij jou als persoon. Je herkent het aan het feit dat meer prikkels onafgebroken en gedetailleerd  binnen komen waardoor er meer tijd nodig is om alles te verwerken.

De positieve kenmerken versus de aandachtspunten. 

Hoogsensitieve personen beschikken over prachtige eigenschappen zoals:

  • een sterk empathisch vermogen
  • vooruitziende blik 
  • uitstekende probleemoplossende vaardigheden

Echter, deze kwaliteiten kunnen ook gepaard gaan met uitdagingen zoals overprikkeling, stress en intense emotionele belevingen.

Het leven als HSP'er kan soms voelen als 'een leven zonder filter'. Toch kunnen we evolueren van moeilijk functioneren naar het genieten van jouw unieke zelf. Door kennis, omkadering en het stevig vastpakken van jouw leven, herkader je je hoogsensitiviteit van een last naar een kracht. 

Acceptatie van wie je bent, met jouw diepgang en rechtvaardigheid, is hierbij essentieel. Begrip en erkenning van de verschillende soorten hoogsensitiviteit en de bijbehorende uitdagingen kunnen een wereld van verschil maken. Hoogsensitieve mensen zijn vaak gevoeliger voor stressgerelateerde aandoeningen. Met de juiste tools en inzichten kun je leren je hoogsensitiviteit ten volle te benutten en ervan genieten.

Onze medewerkers ondersteunen je bij wat hoogsensitiviteit precies inhoudt, hoe je de positieve aspecten ervan kunt omarmen. Ze geven je praktische tips om ermee om te gaan. Laten we samen de kracht van hoogsensitiviteit verkennen en leren hoe je deze kwaliteit optimaal kunt benutten in je dagelijks leven.

Ontdek ons volledig aanbod

Symbio voor kinderen Symbio voor ouders Symbio voor volwassenen

Workshops

Workshop: Familiebanden - Op zoek naar herstel 🪆

Deze inschrijvingspagina is er voor de representanten. Lees verder hoe je van ergernis of conflict binnen familiebanden herstel en geruststelling kan vinden.

15 december 2024 9 uur tot 11.30 uur


Workshop: Familiebanden - Op zoek naar herstel. 💁‍♂

Deze inschrijvingspagina is er voor de vraagstellers. Deze workshop biedt herstel en geruststelling voor wie ergernis of conflict ervaart binnen familiebanden.

15 december 2024 9 uur tot -11.30 uur


Ons team staat voor je klaar

Quincy Timperman

Quincy Timperman

Systemisch therapeut
Ann Luca

Ann Luca

HSP coach