057 37 85 06
Home / Stress & Burn-Out

Stress & Burn-Out

In de moderne wereld worden we vaak geconfronteerd met een overvloed aan stressoren, deadlines en verantwoordelijkheden, wat kan leiden tot overweldiging en uitputting. Bij Studio Symbio in Ieper begrijpen we dat het voorkomen en beheren van stress en burn-out van essentieel belang is voor een gezond en gelukkig leven.

Symptomen van stress

Velen van ons denken vaak 'Dat kan er ook nog wel bij' of 'Ik ben nog nooit gekraakt, dit lukt me nu ook wel'. Jij bent zeker geen opgever. Maar wat is de prijs die je betaalt als het water je langzaamaan aan de lippen komt? Herken je de volgende tekenen van stress?

 • Onrustige nachten met piekeren
 • Een kort lontje 
 • Frequente huilbuien
 • Spierspanning in nek en schouders
 • Veranderingen in eetgedrag
 • Sociale isolatie
 • Afleiding zoeken in technologie, alcoholgebruik, etc.

Signalen van een burn-out

Langdurige en aanhoudende stress kan leiden tot een burn-out, een toestand die niet altijd gemakkelijk zelf te herkennen is. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die typerend zijn voor een burn-out:

 • Totale mentale en lichamelijke uitputting
 • Laag energiepeil
 • Afkeer en weerstand tegen werk
 • Fysieke symptomen zoals hoofdpijn, spierpijn en slaapproblemen
 • Wantrouwen tegenover werk of omgeving
 • Diepe teleurstelling in zichzelf

Hoe is het met jou vandaag gesteld?

Onze vaktermen kennen we vaak beter dan hoe het met ons is gesteld. Waar voel jij spanning. Welke domeinen vragen bij jou om aandacht. Ontdek onze oefening die je wegwijs maakt in hoe je je voelt. Hoe hoog of hoe laag is jouw energie op vandaag?

Persoonlijke begeleiding voor balans en veerkracht

Onze missie is om jou te ondersteunen bij het vinden van meer balans, veerkracht te ontwikkelen en effectieve strategieën aan te leren om stress te verminderen en burn-out te voorkomen. Met een team van ervaren professionals bieden we persoonlijke begeleiding, educatieve programma's en praktische tools om jou te helpen jouw mentale welzijn te bevorderen.

Onze gefaseerde aanpak ondersteunt jou bij nieuwe inzichten als het zien van nieuw perspectief. Het biedt je moed en rust om wat je steeds op automatische piloot doet, deze keer anders aan te pakken.

Ons her-integratie traject:

 • In eerste fase van onze aanpak gaan we na welke factoren jouw uitputting hebben veroorzaakt. We onderzoeken zowel de externe als interne factoren die bijdragen aan jouw situatie, zoals werkomgeving, persoonlijke uitdagingen en levensstijl.
 • In de tweede fase bieden we praktische tools en technieken aan om stress te beheren, grenzen te stellen en zelfzorg te bevorderen. Daarnaast onderzoeken we welke mogelijkheden er zijn om terug deel te nemen aan de arbeidsmarkt. We doen hiervoor een uitgebreide talentenanalyse en stemmen dit af op jouw interesses en de huidige arbeidsmarkt.
 • In de laatste fase concretiseren we jouw intrede in de arbeidsmarkt. Dat kan zijn door 1 dag per week vrijwilligerswerk op te starten of de overgang te maken naar progressieve tewerkstelling. Mogelijks start je een nieuwe opleiding binnen een andere werkomgeving. Doorheen het traject blijven we werken aan jouw herstel en de uitdagingen die je ervaart in contact met jouw omgeving. 

We begeleiden jou bij het versterken van je emotionele en mentale veerkracht. Dit traject gebeurt steeds in samenspraak met jouw huisarts of ziekteverzekeringsinstelling. 

Tarieven en terugbetalingsopties: krijg de hulp die je verdient

Bij onze therapeuten bedraagt het tarief voor een consult €60 per uur. Ga zeker eens ten rade bij jouw mutualiteit en vraag naar de voorwaarden voor terugbetaling of tegemoetkoming voor psychologische hulp. 

Klaar om je welzijn te verbeteren?

Neem vandaag nog de eerste stap naar een leven met minder stress en meer veerkracht. Ontdek hoe Studio Symbio je kan helpen omgaan met stress en jou leert opnieuw veerkracht op te bouwen. Vul ons contactformulier in of bel ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ontdek ons volledig aanbod

Symbio voor volwassenen Symbio voor loopbaan Symbio voor bedrijven

Workshops

Workshop geprikkeld door prikkels

Ben je vaak overweldigd door de wereld om je heen? Voel je je snel overprikkeld of uitgeput? Dan ben je niet alleen. Voor veel volwassenen kunnen prikkels een uitdaging vormen in het dagelijks leven, of je nu hooggevoelig bent, hoogbegaafd, of worstelt met burn-out of bore-out.

8 juni 2024


Contactgroep - Herboren na mijn burn-out.

Welkom op onze contactgroep. We komen één donderdag per maand samen om ervaringen te delen, elkaar te ondersteunen en te groeien na onze individuele uitdagingen met burn-out. Deelnemen aan deze contactgroep biedt ondersteuning in jouw proces. Het biedt je veerkracht en welzijn.

16 mei 2024 13 juni 2024 18 juli 2024 15 augustus (feestdag) wordt 22 augustus 2024 12 sept 17 okt 14 november 12 december


Ons team staat voor je klaar

Christine Catry

Christine Catry

Psychotherapeut
Charlotte Caron

Charlotte Caron

Psychotherapeut i.o.
Cindy Deleye

Cindy Deleye

Therapeut

Recente blogberichten

Alle blogberichten
Herken de fases van Burn-out
Stress & Burn-Out
Charlotte Caron

Charlotte Caron

23/05/2024

Herken de fases van Burn-out

Wanneer je lijdt aan een burn-out, reageert je lichaam op een langdurige periode van overspanning. Hoewel elke burn-out anders is en op diverse manieren wordt ervaren, zijn er toch enkele herkenbare fases te onderscheiden. In dit artikel bespreken we de fases die mensen vaak doorlopen tijdens een burn-out, van het begin van uitputting tot het uiteindelijke herstel.

Lees meer
Welke invloed omgeving op ons gemoed heeft.
Stress & Burn-Out Psychotherapie
Charlotte Caron

Charlotte Caron

29/03/2024

Welke invloed omgeving op ons gemoed heeft.

Hoe we steeds meer gevoelig worden voor onze omgeving. Hoe komt het en wat zijn de sleutelprincipes?

Lees meer
6 hardnekkige West-Vlaamse gezegdes die ons de das om doen. 3 tips om rust en geruststelling te vinden.
Stress & Burn-Out Gezinsbegeleiding & opvoedingsondersteuning Pre-en postnatale ondersteuning Talentmanagement Omgaan met ouder worden Conflicthantering Herstel in familie of thuissituatie
Charlotte Caron

Charlotte Caron

29/02/2024

6 hardnekkige West-Vlaamse gezegdes die ons de das om doen. 3 tips om rust en geruststelling te vinden.

Je herkent ze hoogstwaarschijnlijk wel. Van die gezegdes die je ooit aan de koffietafel van je grootmoeder mocht aanhoren. Sluimeren ze bij jou nog door?

Lees meer