Prikkelbare darmsyndroom (PDS): wat is dit nu juist en hoe kan het FODMAP – dieet hier een positieve invloed op hebben?
Als we denken aan voeding, dan denken we al snel ook aan onze vertering. Een logisch en vooral noodzakelijk proces die start wanneer we voeding innemen. Echter, loopt deze vertering bij sommige personen niet altijd van een leien dakje. Er kunnen heel wat oorzaken zijn, waarom voeding niet de vertering doormaakt zoals we van ons lichaam verwachten. Het prikkelbare darmsyndroom ligt mogelijks als gevolg van een lastige vertering.
FODMAP als strategie
Bij het prikkelbare darmsyndroom kan zowel je dunne als dikke darm moeilijk overweg met bepaalde voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen kunnen we onderverdelen in verschillende categorieën en worden gebundeld onder de term FODMAP. FODMAP staat voor fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen. Makkelijk gezegd: voedingsmiddelen met bepaalde koolhydraten/suikers en/of vezels.
Wat gebeurt er dan precies in onze darmen? Beter gezegd, wat gebeurt er niet. Bepaalde voedingsmiddelen komen zo goed als onverteerd terecht in de dunne darm, blijven hier ook onverteerd en stromen onveranderd door naar de dikke darm. Hier zal de dikke darm enerzijds vocht aantrekken omwille van het onverteerde voedsel en zal de darm bijgevolg uitzetten. Anderzijds zullen de darmbacteriën in de dikke darm het onverteerde voedsel laten vergisten. Dit zorgt voor een grote gasproductie.
Deze moeilijke vertering zorgt voor klachten zoals een opgezette buik, ongemakkelijk gevoel tot buikpijn, winderigheid, constipatie, diarree of een combinatie hiervan.
Wat zijn de oorzaken?
De oorzaak van het prikkelbare darmsyndroom is momenteel nog niet volledig uitgeklaard. Mogelijk spelen meerdere mechanismen een rol, bijvoorbeeld:
- Overgevoeligheid van de darmen
- Verandering in de darmflora (bacteriën)
- Verandering in de beweging van de darm
- Veranderingen in de samenwerking tussen darmen en hersenen
FODMAP- dieet gaat voedingsgerichte oorzaken na
Met het FODMAP – dieet willen we samen met de persoon gaan uittesten welke voedingsmiddelen triggeren en symptomen veroorzaken. Dit dieet omvat 3 fases.
- Eliminatiefase: alle FODMAP’s worden uit de voeding gehaald met als doel dat de symptomen verlichten bij de persoon. Zo niet, dan is er een andere oorzaak voor de gestelde klachten en moet dit verder bekeken worden.
- Herintroductiefase: iedere groep van FODMAP’s worden via bepaalde testvoedingsmiddelen opnieuw getest en op deze manier wordt de tolerantiegrens bepaald. Als die er natuurlijk is.
- Stabilisatiefase: alle getolereerde voedingsmiddelen kunnen terug in de voeding toegelaten worden met de gepaste tolerantiegrens..
Het FODMAP – dieet biedt verlichting van de symptomen, waarbij de stabilisatiefase levenslang wordt toegepast. Het kan het prikkelbare darmsyndroom niet genezen, wel een groot deel verlichten. Hierdoor kan de persoon terug een zo goed mogelijk comfortabel leven leiden.
Wie is Katrijn?
Katrijn studeerde af als erkend diëtist en volgt op vandaag een Postgraduaat eetstoornissen.
Haar visie en doel bleek snel duidelijk: “Wat betekent voeding, in de ruime zin van het woord?” Daar behoren diverse facetten bij. Zo moet het mogelijk zijn spontaan iets lekkers te kunnen gaan eten met vrienden, is iets ongezonds eten niet per sé uit den boze en vindt ze het belangrijk te leren vriendelijk zijn ten aanzien van ons rijke lichaam. Katrijn is een positief en energieke collega binnen Studio Symbio.
In haar vrije tijd houdt ze uiteraard van koken, dansen en zwarte chocolade met een koffietje.